Falusi vendéglátás – Búcsú Nap

A falu lakói mindig is befogadóak voltak, amikor vendégek érkeztek, akik szíves fogadtatásra leltek itt a faluban. A falusi vendéglátás általában a falu „Búcsú napjához” köthető. A templom védőszentje Szent Miklós és az elődök ehhez kötötték a falu búcsú napját. Arra szolgált, hogy a távoli rokonok egy évben meglátogathassák egymást, a családok egymásra találása érdekében. Ezen a napon nagy készülődés volt, mert jönnek a vendégek. Már messziről érezték, amikor a fazékban főtt a finom bucsui húsleves. A tepsiben meg a finom sültek. Sok helyen ilyenkor disznóvágás is volt és főtt a fazékban a disznóöléses káposzta. Utána aztán a családi beszélgetésbe kezdtek, a gazduram a pincéből hozta a finom borát és vidám beszélgetéssel folytatták és koccintottak. Akkor tájt sok közlekedési lehetőség nem volt, akinek volt kerékpárja, de legtöbb esetben gyalog érkeztek a meghívottak a Búcsú napjára.

További bejegyzések