Helytörténeti Múzeum

Elindult egy kezdeményezés, miszerint a régi paraszti élet emlékeinek egy méltó helyet tudtunk kialakítani, hogy a még meglévő régi értékes használati tárgyakat, mint múltunk emlékeit megismertethessük.

A Millennium évében egy közbirtokos házban jött létre Ivánc történetét, hagyományait és szokásait megjelenítő múzeum. A múzeumban kialakításra került szoba és konyha a régi idők életét eleveníti mg. A berendezési tárgyak és a különböző eszközök a népi kultúrához köthető tevékenységeken keresztül mutatják be a XXI. századi falusi életformát. A kiállítást szöveges magyarázó szövegek teszik teljessé. A történeti áttekintést nyújtó írások olvasásával átélhető és megérthető Ivánc múltjának sokszínűsége.

A Helytörténeti Múzeum Ivánc néprajzi és történeti értékeinek bemutatását szolgálja. A Helytörténeti Múzeum szervesen illeszkedik hazánk falumúzeumi rendszerébe. A gyűjtemény által gazdagodik a Vas megyei múzeumi hálózat. Az ivánci Helytörténeti Múzeum ugyanakkor további lehetőségeket rejt egyrészről annak bővítési lehetőségeire, másrészről a további kultúrtörténeti és agrártörténeti kutatások számára.

Kép: 634, 635, 638, 639, 663

További bejegyzések