Kenyérsütés Iváncon

A kenyér a paraszti társadalomban így Iváncon is a mindennapi életet jelentette. A sütésre az azt megelőző napon már felkészültek. A szükséges mennyiséget átszitálták és kb. a felét a dagasztóteknőbe öntötték. Ezután kovászolták. A kovász az előző sütéskor eltett kevés tésztából áll. A sütnivalót vízzel felhígították, két-három óráig áztatták és élesztővel együtt a szitán át a lisztbe öntötték. Az egészet a fakanállal jól összekeverték, sót raktak bele, letakarva állni hagyták. A kovász egy-két óra alatt megkelt. Ezután hozzáadták a többi lisztet és a meleg vizet. Beleöntve az egészet jól átdolgozták. Ezután következett a dagasztatás. Addig kellett a tésztát dagasztani, amíg lyukak nem keletkeztek benne és el nem vált a teknőtől. Kelesztés közben a kemencét felfűtötték. A kisült kenyér tetejét langyos vízzel lemosták, hogy szép piros-barna színt kapjon. Egyszerre 5-6 db 5 kg-os kenyeret sütöttek. Ez a mennyiség elég volt egy közepes családnak egy héten át.

A kenyér megszegésekor a késsel való keresztvetés sok háznál még ma is szokásban van: „Uram, mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”.

További bejegyzések